Steambolier not filling, at first run-up..

Did you have a bad Day One "Out-of-Box" Experience? Ask about it here then later report back with your final resolution.
Post Reply
User avatar
Journey
Freeze Dried
Posts: 2
Joined: Sun Mar 15, 2009 2:12 pm

Steambolier not filling, at first run-up..

Post by Journey » Fri May 29, 2009 3:24 am

Hey..

I got my La Spaziale S1 Vivaldi 2, for about a month ago. I was upgrading from ECM Giotto Classic, but i was not satisfied with the steam power.
So i went the Dual-boiler-way.. I work as coffee-roaster and technician, at a little Micro-coffee-roasteri i Denmark, called Stellini.
We are the danish importers of La Spaziale, and have a S5 in the showroom. So no doubt i wanted a La Spaziale.. :)

The LaSpaz arrived on a Friday, and i got installed in my coffeecorner.. But the steamboiler was not filling up..
The pump was running, but no water came through to the boiler. And the flowmeter fault appeared.

I took the LaSpaz apart, and measurred it down to the mainboard, it did not switch the valve for the steamboiler on.
I gently knocked the relays on the mainboard, and suddently the valve was working normaly.
I put the LaSpaz backon, and everything worked.
And i got the first espresso, at 1:00 am.. :) It was like heaven..

But now and then the fault came back, and i had to knock the machine.. I got in contact with La Spaziale, and the send me a new mainboard.
So the La Spaz is now running 100 %.. And i am very happy, with the mashine..

Here is a picture of my setup :)

Image
Johnny
----------------
@Home
Faema Legend S1
Casadio Enea On Demand
Mahlkoenig Vario
Ex-machines:Rancilio Silvia,ECM Giotto,La Spaziale S1V2

@Work
Faema Legend S2 Limited Edition
Faema MD3000 Touch

User avatar
JohnB
Vivaldi Dreamer
Posts: 2249
Joined: Sat Dec 29, 2007 12:01 pm
Location: Northeastern Ct.

Re: Steambolier not filling, at first run-up..

Post by JohnB » Fri May 29, 2009 4:52 pm

Glad to hear your problem was solved easily. If you still have the old board just resolder the relay contacts on the board & any others that look suspect & you will have a spare.
Speedster/Bosco Sorrento/ K10WBC/K30/Bunnzilla
KvdW/Pullman/RB Tampers
Hario NCA 3 & 5s/Wooden Neck Dripper/Buono
Zassenhaus Knee Mill
Modded Hottop B

User avatar
Endo
S1 9th Degree Black Belt
Posts: 2072
Joined: Sun Dec 14, 2008 11:18 pm
Location: Montreal, Canada

Re: Steambolier not filling, at first run-up..

Post by Endo » Fri May 29, 2009 5:38 pm

Ooooooh, first Vivaldi and Vario combo.

Damn.....knew it would look good. Gotta have one now for my decaf. :grin:

Someone else going with the all "black and chrome" look.
Endo

LaSpaziale Mini Vivaldi w/progressive p/i
HG-one, B.Vario, Quest M3

"It's the coffee, stupid."

User avatar
Dodger1
Ristretto
Posts: 97
Joined: Sun May 24, 2009 9:30 am

Re: Steambolier not filling, at first run-up..

Post by Dodger1 » Sun Aug 30, 2009 10:12 am

I bought a Vario from Chris about 3 weeks ago, specifically for decaf. It looks great next to my Mini but more importantly, I'm extremely pleased with its grinding ability .

Chris is selling them for slightly under $400, which IMHO is a pretty good deal.
Vivaldi Mini II w/pi
Compak K10 WBC & Vario
RB & Bumper tampers, Motta 16oz.

Post Reply

Return to “VII Day One Problems”