recalibrating steam boiler pressure gauge?

Did something go wrong? Ask about it here. Later report and document the resolution here including out of pocket costs for replacement parts.
Post Reply
User avatar
RapidCoffee
Ristretto
Posts: 92
Joined: Sat Jan 17, 2009 11:50 pm
Location: Rapid City, SD
Contact:

recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by RapidCoffee » Mon Jan 19, 2009 4:03 am

Hello everyone, first post here on s1cafe after a short period of lurking. 8)

I recently obtained a used S1 (original model). The machine seems to be in good working condition, except for the pressure gauge. The gauge reads 0.5 at rest and 1.7 when heated, instead of 0.0 and 1.2.
S1gauge.jpg
S1gauge.jpg (81.85 KiB) Viewed 6841 times
Is there any way to recalibrate the gauge, or do I need to order a new one? After pulling the gauge from the machine, I tried to open it up, without success. There are two screws on the back, but removing them does not permit recalibration. Am I missing something obvious here?

This is more of a cosmetic issue than anything, but I'd like to get it fixed. Any suggestions are appreciated. Thanks!
____
John
John
La Spaziale S1, Quick Mill Vetrano, Mazzer Robur, Mazzer Major

User avatar
chas
Vivaldi Dreamer
Posts: 2721
Joined: Wed Jun 02, 2004 11:52 pm
Location: Central Maryland
Contact:

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by chas » Mon Jan 19, 2009 6:36 am

I had a LaSpaziale Portafilter pressure gauge that I dropped. Afterwards, it exhibited the same behavior as yours. Getting a replacement guage was the fix.
Chas
LM GS/3 & LaSpaziale Dream v 1.23 (US 120V)
Mazzer Kony E, Customized Rocky
Hottop P/B

User avatar
JohnB
Vivaldi Dreamer
Posts: 2249
Joined: Sat Dec 29, 2007 12:01 pm
Location: Northeastern Ct.

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by JohnB » Mon Jan 19, 2009 1:19 pm

If you give up on that gauge I've seen plenty of round 60 & 62mm dual pressure gauges on different espresso machine parts sites. Just open up your hole with a die grinder or small cut off wheel to fit, pick up a brass tee & fabricate the copper connecting tube or buy it from CC if they have one. I can post a pic of how the group gauge ties in on my machine
Speedster/Bosco Sorrento/ K10WBC/K30/Bunnzilla
KvdW/Pullman/RB Tampers
Hario NCA 3 & 5s/Wooden Neck Dripper/Buono
Zassenhaus Knee Mill
Modded Hottop B

User avatar
Endo
S1 9th Degree Black Belt
Posts: 2072
Joined: Sun Dec 14, 2008 11:18 pm
Location: Montreal, Canada

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by Endo » Mon Jan 19, 2009 1:30 pm

If it's not working anyway, I try a little "percussive engineering" and try to knock it back to zero on a something wood. I'm always amazed how many things I can fix this way. :grin:
Endo

LaSpaziale Mini Vivaldi w/progressive p/i
HG-one, B.Vario, Quest M3

"It's the coffee, stupid."

User avatar
RapidCoffee
Ristretto
Posts: 92
Joined: Sat Jan 17, 2009 11:50 pm
Location: Rapid City, SD
Contact:

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by RapidCoffee » Mon Jan 19, 2009 1:49 pm

Thanks guys. I did pull the screws from the back of the gauge, which lets you twist it around to different positions. Unfortunately, when reassembled, it screws back to the same reading of 0.5 bar. Since the gauge appears to be working, I'm loathe to pull out the big hammer just yet. :evil:

Again, it's really just a cosmetic issue. The gauge is not particularly useful on a daily basis. I regard espresso manometers as a "set it and forget it" deal, and for the S1 steam boiler, it appears that the "set it" part isn't much of an option in any event.
John
La Spaziale S1, Quick Mill Vetrano, Mazzer Robur, Mazzer Major

User avatar
Firochromis
Macchiatto
Posts: 38
Joined: Sat Nov 01, 2014 5:29 am
Location: Ankara, Turkey
Contact:

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by Firochromis » Mon Jan 05, 2015 3:17 pm

Just for the records, I have the same issue. It rests at 0.5 bar, and goes up to 1.7 bar.
Be in Peace,

Firat Cingi

rhinoevans
Vivaldi Dreamer
Posts: 101
Joined: Tue Aug 17, 2004 2:32 pm
Location: Las Vegas

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by rhinoevans » Mon Jan 05, 2015 7:56 pm

JohnB wrote:If you give up on that gauge I've seen plenty of round 60 & 62mm dual pressure gauges on different espresso machine parts sites. Just open up your hole with a die grinder or small cut off wheel to fit, pick up a brass tee & fabricate the copper connecting tube or buy it from CC if they have one. I can post a pic of how the group gauge ties in on my machine
Please post the pic.

Rhino

User avatar
chas
Vivaldi Dreamer
Posts: 2721
Joined: Wed Jun 02, 2004 11:52 pm
Location: Central Maryland
Contact:

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by chas » Mon Jan 05, 2015 9:12 pm

Since John got a Slayer a few years back he doesn't hang out here any more.
Chas
LM GS/3 & LaSpaziale Dream v 1.23 (US 120V)
Mazzer Kony E, Customized Rocky
Hottop P/B

User avatar
chas
Vivaldi Dreamer
Posts: 2721
Joined: Wed Jun 02, 2004 11:52 pm
Location: Central Maryland
Contact:

Re: recalibrating steam boiler pressure gauge?

Post by chas » Mon Jan 05, 2015 9:15 pm

Firochromis wrote:Just for the records, I have the same issue. It rests at 0.5 bar, and goes up to 1.7 bar.
That's the standard failure mode for the gauge. It usually happens after it has been jarred. So 0.5 bar is your new zero point and 1.7bar really means 1.2bar which is the normal steam pressure. In spite of the old post from Endo, a new gauge is the real solution or else you just live with it and mentally subtract 0.5bar from the reading.
Chas
LM GS/3 & LaSpaziale Dream v 1.23 (US 120V)
Mazzer Kony E, Customized Rocky
Hottop P/B

Post Reply

Return to “S1 Operational Problems”